Skip to main content
Julemand på ski i sneen i Val ThorensSkiferie i julen i Val Thorens

Skiferie i julen 2024

Tag på skiferie hold julen i Frankrig, Østrig eller Italien

Familien der pakker gaver op, duften af juleand og julemusik er alt sammen helt fantastisk. Men helt rigtig julestemning kommer man først i, når sneen fredfyldt daler udenfor. Den bedste (og måske eneste) måde at garantere en hvid jul på, er ved at pakke dine ski, lange underbukser, julebryg og din nærmeste familie eller bedste venner i en bil, bus eller et fly, for så at sætte kurs mod et sandt vinterhvidt vidunderland!

Vi kender det alle sammen. Julefreden sænker sig, og familien samles for at spise, hygge og slappe af i hinandens samvær.
Men hvis man først én gang har prøvet at holde jul i Alperne, er det det svært at flytte julefesten hjem til Danmark igen.

En juleferie i Alperne indbyder til masser af hyggestunder for både familien og vennerne. En skiferie på denne tid af året er ikke blot hyggeligt, men er faktisk verdens bedste julegave til hele familien.

Alle skisportsbyerne i Alperne bliver pyntet op med gran og lys, og gaderne i de små byer emmer af julehygge, og således er rammerne gjorde for en skøn ferie med 100% sikkerhed for en hvid jul.

Normalt er der rigeligt sne i skiområderne i både Frankrig, Italien og Østrig, men hvis man er blot det mindste nervøs, gå efter de højest beliggende byer (Val d’Isére, Val Thorens, Les Arcs, Alpe d’Huez i Frankrig – Cervinia i Italien og Ischgl og St. Anton i Østrig).

Læs mere om de forskellige rejsemål herunder:


I forhold til snestatistikken er det stort set ligegyldigt, hvor I vælger at holde julen i Alperne, så længe man blot forsøger at holde sig til højst beliggende skiområder. Men sneen plejer at komme i store mængder allerede i november i både Frankrig, Italien og Østrig, så historisk set er der altid sne i Alperne i julemåneden.

Hvad med julemaden?

Julemaden er er en stor del af vores juletraditioner her i Danmark og her bliver man nødt til at gå lidt på kompromis. Flæskestegen kan være svær at finde i Alperne (normalt skærer slagterne øverste lag af kamstegen af, så det med den sprøde sværd kan være lidt at en udfordring i ”alpe-land”, hvis man selv vil forsøge sig med madlavningen juleaften.

Og sildemaden og frikadellerne 1. juledag er en endnu større udfordring! Men hvis man kan abstrahere fra dette, er belønningen til gengæld endnu større. I øvrigt har man slet ikke tid til at spise julefrokost på skiferien, for her bruger man jo de lyse timer på skiløbet.

Omvendt er det sjovt at stifte bekendskab med juletraditioner i Alperne. Man finder hurigt ud at at både franskmænd, italienerne og østrigere har ligeså faste traditioner hvad angår julemaden, som vi har her i Danmark. De er bare anderledes. F.eks.

Der er mange familier for hvem det er blevet en tradition af holde deres jul Alperne, og nogle børn har ikke prøvet andet.

Juletraditioner i Skiferieland

Der ingen af alpe-landene, hvor det er tradition for de våde julefrokoster, hverken i løbet af december eller 1. og 2. juledag, som vi kender det fra Danmark.

Til gengæld er der i Østrig tradition for at gå til midnatsmesse juleaftens nat (den hellige nat hvor Jesus blev født). Denne hellige nat genkendes fra den kendte tyske julesalme: “Stille Nacht, Heilige Nacht” (på dansk: Glade Jul, dejlige jul).

I Frankrig har maden højeste prioritet, når julen skal fejres - men normalt er man i Frankrig mindre traditionsbundet i forhold til, hvilke retter der serveres juleaften. For franskmændene handler det mere om, at maden helst skal være tilberedt af lokale råvarer af højeste kvalitet.
Bliver man inviteret til julemiddag i Frankrig, kan man derfor være heldig at få østers, jomfruhummer, kammuslinger og fois gras til forret, og hovedretten består typisk af fisk, vildt eller fjerkræ som typisk enten er kalkun eller kapun (en kastereret hane) fyldt med valnødder og kastanjer. Efter middagen er en tradition at afslutte med lokale oste og til sidst den franske juletræstamme Büche de Noël.

Juleaften i Italien begynder for de flestes vedkommende først ved midnat. I Italien er julen bundet meget op på den kristne religion. Ved midnat ringer kirkeklokkerne over hele landet, og italienerne går til midnatsmesse. Inden midnatsmessen har man typisk spist et let måltid, gerne med fisk eller skaldyr.
Men den store familiesammenkomst er altid 1. juledag. Hele familien samles og spiser sig gennem seks til otte retter. Menuen består af antipasti, pastaretter, retter med kød, grøntsager, salat og dessert. Til slut spises der den traditionelle julekage Panettone (en stor, høj og lidt tør sandkage med rosiner og kandiseret frugt), og til kagen serveres typisk et glas Spumante. I Italien er det også 1. juledag, man giver hinanden gaver.

Hvor er juletræet?

Bare fordi man tager på juleferie i skiferie-land, så skal man ikke snydes for juletræet!! Og det bliver man heller ikke.
På denne tid af året er sneen næsten altid tør og pulveragtig, og alle steder findes utroligt mange store grantræer rundt omkring på bjergene - med rigtig sne på!! Så hvis man er i underskud, kan man beholde skistøvlerne på, finde et juletræ på bjergskråningen og danse rundt og synge julesange.

Jul i Alperne er et rigtigt familieeventyr, som børn og forældre glæder sig ustyrligt til, og så er det verdens bedste måde at slippe for stress og jag på herhjemme.

Så lad en skirejse til sneen blive årets julegave til jer alle sammen!

I år ligger julen således, at det vil være med ankomst d. 21/12 og med hjemrejse d, 28/12 2024. De fleste hoteller kører med lørdag-lørdag skiftedage, men der er enkelte hoteller der er fleksible og tilbyder også andre dage. Kontakt os for at høre, hvilke muligheder der er for jeres juleferie i Alperne.

Hvis I har brug for yderlige rådgivning i forbindelse med jeres forhåbentlig kommende juleferie til Alperne, så er I altid velkommen til at kontakte os på telefon 70605215 eller på e-mail info@skilink.dk.